top of page

ניתוח קיסרי בכלבות וחתולות

 

 

ניתוח קיסרי (c-section) הינו הליך כירורגי שבו גורים שלא נולדו מוצאים בניתוח מהרחם של הכלבה/חתולה. הליך זה מבוצע כאשר הכלבה לא מצליחה להמליט באופן טבעי ולרוב מדובר בניתוח  חירום (בניגוד לניתוח מתוכנן מראש).

 

מתי מתעורר הצורך בניתוח?

 

כאשר הכלבה/חתולה לא מסוגלת להמליט בעצמה עכב מבנה אגן צר מדי או מעוות בעקבות שברים ופגיעות בעבר, כאשר הגורים גדולים באופן יחסי לגודל האם (נפוץ בגזעים קטנים במיוחד או כשמזווגים כלבה קטנה עם כלב גדול), כאשר הגורים בתנוחה שאינה טבעית ולא מאפשרת להם להשתחל לתעלת ההמלטה או בעלי מבנה גוף שמקשה על המלטה טבעית (למשל ראש מאוד גדול בגזעים כמו בולדוג ופקינז), עכב מאמץ יתר שגורם לאפיסת כוחות של האם, חולשה של שרירי הרחם והפסקת הכיווצים/לחיצות.

 

 

סימנים מחשידים ל- Dystocia (קושי בהמלטה)

 

במידה ומופיעים הסימנים הבאים יש ליצור קשר בדחיפות עם המרפאה שלנו:

- כיווצי בטן (לחיצות/צירים) חזקים במשך חצי-שעה שבעקבותיהן לא נפלט גור החוצה

- לחיצות חלשות הנמשכות יותר משעתיים ללא כל תוצאה

- הפרש זמן של יותר מארבע שעות בין המלטת גור לבא אחריו

- הריון הנמשך יותר מ-68 יום מהזיווג

- גור התקוע בפות

- הפרשות שחורות/ירוקות מהפות הנמשכות מעל שלוש שעות ללא המלטת גור

- הפרשות צלולות בכמות רבה

- הפרשות דמיות

- סימני חולשה/עייפות קיצונית של האם

 

אבחון והחלטה על ניתוח

קביעת הצורך בניתוח קיסרי דורשת ומחייבת כמה בדיקות.

במרפאה נעריך את מצבה הרפואי הכללי של הכלבה, תבוצע בדיקה ידנית של הנרתיק כדי להעריך את גודל וצורת תעלת הלידה באגן ואת גודל העובר- וננסה להוציאו ידנית במידה והוא תקוע בתעלת הלידה. אם הגורים גדולים מדי או תעלת האגן צרה מדי עבור המעבר, אזי יומלץ על ניתוח קיסרי.

 

צילומי בטן עשויים להיעשות בכדי להעריך את גודל, מיקום ומספר הגורים ברחם, כמו גם בדיקת אולטרסאונד בכדי להעריך את מצב החיות של הגורים. אם בדיקות אלה מצביעות על כך שהגורים גדולים מדי או במצוקה, מומלץ לבצע ניתוח קיסרי במיידי.

 

כיצד מבוצע ההליך?

ניתוח הינו השלב האחרון לאחר שנכשלו כל המאמצים לסייע לחיה להמליט באופן טבעי.

הניתוח מבוצע באמצעות חתך בבטן, פתיחת הרחם והוצאת הגורים ממנו.

לאחר שהוצאו, מקבלים הגורים עזרה מיידית (חימום, ייבוש ועידוד נשימה) שכן לא נולדו באופן טבעי ובנוסף מושפעים מחומרי ההרדמה שקיבלה האם. לאחר הוצאת הגורים הרחם וקיר הגוף נתפרים בחזרה. לחלופין, ניתן (ומומלץ) לעקר את הכלבה ולהסיר את איברי הרבייה שלה לאחר הוצאת הגורים. דבר זה ימנע הריונות עתידיים ויבטל את הסיכון של ניתוחים קיסריים בעתיד.

 

טיפול ושיקום בבית לאחר הניתוח

האם צריכה לקבל תנאים נאותים לטיפול בגורים ולרוב תטפל בהם כמו לאחר המלטה טבעית.

לעיתים עלולות להתעורר בעיות בהנקה עכב חוסר ייצור בחלב, שינויי התנהגות באם עכב נסיבות הורמונליות או דחייה של הגורים. במקרה כזה יש  ליצור קשר עם דר' ון-דאם לקבלת ייעוץ ועזרה.

 

חשוב לציין שהדרך היחידה למנוע את הצורך בניתוח קיסרי הינה על-ידי מניעת הריון של חיית המחמד. עיקור מוקדם לא יאפשר לה להיכנס להריון וימנע בעיות גניקולוגיות נוספות כגון גידולים, דלקות ברחם ועוד...

 

*לכל שאלה ותהיה נוספת ניתן לפנות אל המרפאה

 

 

 

 

בחזרה למידע שימושי 

 

 

bottom of page