top of page

חסימת מעיים אצל כלבים וחתולים:

 

 

מעי חסום הינו תוצאה העשויה להתרחש כאשר ישנה בעיה שמפריעה למעבר תקין של תוכן המעי דרך מערכת העיכול.

 

מהן הסיבות הנפוצות לחסימת מעיים?

 

* גוף זר במערכת העיכול: הסיבה הנפוצה ביותר לחסימת מעיים. כלבים נוטים לבלוע עצמות, צעצועים, מקלות, אבנים, סיכות, מחטים, רסיסי עץ, בד, כדורי גומי, עור גולמי, עור, חוטים, מחרוזות, גלעיני פירות וחפצים אחרים. חתולים אוהבים לשחק בחוטים העלולים לגרום לכיווץ המעי סביבם בצורת אקורדיון, ועשויים לגרום לקרעים בדופן המעי. בליעת מטבעות לא גורמת בדרך-כלל לחסימה אך עלולה להוביל להרעלת אבץ כשהמתכת מתפרקת מהם. כנ"ל לגבי סוללות.

 

קוטר צינור הוושט של הכלב גדול יותר מקוטר הפתח שבין הקיבה למעי (איזור השוער) ולכן כלבים עלולים לבלוע חפצים הגדולים מכדי להתקדם מהקיבה למעי. חפצים אלו יכולים לגרום לחסימה כרונית ולדלקת בקיבה.

 

אם אובייקט הגיע למעי הדק הוא עשוי לעבור דרך כל מערכת העיכול מבלי לגרום לבעיות, אך עלול להיתקע בדרך באיזור המעי העיוור או במעי הגס והרקטום.

גם בפי הטבעת עלולה להיווצר חסימה עקב גושי צואה גדולים שלא יכולים לעבור את איזור האגן. חסימה כזו אופיינית לכלבים שאכלו כמות גדולה של עצמות שגרמו ליצירת גושי צואה גדולים וקשים.

 

חפצים כגון סיכות, קיסמים ושבבי עצם יכולים להיתקע בכל מקום במערכת העיכול, לחסום ואפילו לנקב את המעי ולגרום לדלקת הצפק (peritonitis).

 

* הגורם השני בשכיחותו: השתפלות מעי (intussusceptions). מצב בו המעי נכנס לתוך עצמו (כמו "גרב" שמתקפלת מבפנים החוצה). רוב מקרי השתפלות המעי מתרחשים באזור המעי העיוור (cecum) שבו המעי הדק מתחבר אל המעי הגס. קורה לרוב בגורים וכלבים צעירים.

 

* גורמים נוספים לחסימת מעיים: גידולים, הצרויות, הידבקויות לאחר ניתוח בטן, ובקע מפשעתי וטבורי שעלול לכלוא בתוכו קטעי מעי. בגורים צעירים, נגיעות קשה בתולעים עגולות עלולה לחסום את המעי.

 

מהם הסימנים לחסימת מעיים?

 

חסימת מעיים יכולה להיות חלקית או מלאה.

חסימות חלקיות יגרמו לרוב להקאות ו/או שלשולים לסירוגין, אשר עלולים להימשך שבועות. 

חסימות מלאות יגרמו לכאב פתאומי בבטן ולהקאות מתמשכות ללא הפסק. כאשר החסימה היא במעי הדק, ההקאות יכולות להכיל מיצי קיבה ומזון בלתי מעוכל. 

חסימות במעי הגס עלולות לגרום להתנפחות הבטן והקאות של חומר מעוכל חום בעל ריח של צואה. כלבים עם חסימה מלאה לא יפנו צואה או גזים.

חנק מעיים: מתרחש כאשר החסימה מפריעה לאספקת הדם למעי. בתוך שעות רקמת המעי עוברת נמק ומצבו של הכלב מתדרדר במהירות.

 

אבחון חסימת מעיים:

אבחנה של חסימת מעיים נעשית על-ידי צילומי רנטגן או אולטרסאונד בטן שמראים לולאות של מעי נפוחים מלאים בגז, ולרוב גם את מיקום וגורם החסימה.

 

אופן הטיפול:

חסימות מעיים דורשות טיפול מיידי. חיפוש ושחרור כירורגי של החסימה הוא הכרחי וקריטי, ומעי נמקי חייב לעבור כריתה וחיבור מחדש של שני קטעי מעי בריאים.

 

רצוי, חשוב ומומלץ לצמצם גורמי סיכון אפשריים העשויים להוביל לחסימת מעיים ולוודא שאין בסביבת הכלב או החתול עצמים זרים שיכולים להיבלע על ידם. בכל מקרה שבו מתעורר חשד לחסימת מעיים צרו קשר עם המרפאה/ וטרינר לבדיקה.

 

 

בחזרה למידע שימושי כלבים

בחזרה למידע שימושי חתולים

 

 

bottom of page