top of page

שעלת המכלאות בכלבים

 

 

האם הכלב שלכם משתעל לפתע או משמיע קולות חנק? במידה וכן, ייתכן והוא נדבק בשעלת המכלאות או Tracheobronchitis זיהומי ויש לבדוק זאת. למרות שהמחלה עלולה להישמע נוראית כיוון שמדובר בהיחנקותו של הכלב, בדרך כלל המצב אינו מסוכן ורוב הכלבים יתאוששו ממנו.

 

מהי שעלת המכלאות?

שעלת המכלאות יכולה להיגרם ממספר פתוגנים. 

אחד האשמים הנפוצים ביותר הינו חיידק בשם Borderella bronchiseptica- וזו הסיבה ששעלת המכלאות נקראת לעיתים קרובות גם Brodetella. רוב הכלבים הנדבקים ב-Brodetella נגועים בו זמנית בווירוסים אשר גורמים לכלבים רגישות מוגברת להדבקה בחיידק זה (בינם כלולים אדנו וירוס, וירוס הכלבלבת, וירוס הרפס כלבים, וירוס Parainfluenza ו- Reovirus.

 

כלבים נדבקים כאשר הם שואפים חיידקים או חלקיקי נגיף אל תוך דרכי הנשימה שלהם.

דרכי הנשימה מוגנות בדרך כלל בציפוי רירי הלוכד חלקיקים מזהמים, אך ישנם מספר גורמים היכולים להחליש את ההגנה הזו והופכים את הכלב לרגיש להדבקה שתוצאתה דלקת של הגרון (בית הבליעה) וקנה הנשימה. גורמים אלו כוללים:

סביבה צפופה וחוסר באיוורור (מצב נפוץ במכלאות, פנסיונים וכיוב')

טמפרטורות קרות

חשיפה לאבק או עשן סיגריה

סטרס עכב הימצאות במקום חדש או זר לכלב

 

סימני המחלה:

 

התסמין הקלאסי הינו התקפי שיעול חזקים וקולניים המלווים בפליטה או בליעה של ריר אשר הצטבר בלוע. ישנם כלבים המראים סימנים נוספים כגון התעטשות, נזלת או דימוע רב מהעיניים.

לרוב, פרט לשיעול המטריד הכלב יתנהג כרגיל.

 

טיפול ומניעת שעלת המכלאות:

 

השעלת הינה מחלה מאוד מדבקת. באם כלבך נדבק יש למנוע ממנו מגע עם כלבים אחרים על מנת שלא ידבקו וכמובן, לפנות לוטרינר לצורך בדיקה וטיפול.

למרות שחלק ממקרי השעלת יפתרו מעצמם ללא טיפול, תרופות מועילות בכך שהן עשויות לזרז את ההחלמה, להקטין את עוצמת התקפי השיעול ולמנוע סיבוכים והפיכת המחלה מדלקת בגרון לדלקת ריאות. הטיפול כולל אנטיביוטיקה יעילה נגד החיידק ותרופות נגד שיעול. בנוסף, ניתן להקל על הכלב באמצעות שימוש במכשיר אדים ושימוש ברתמה במקום בקולר שעלול ללחוץ על הצוואר ולהשרות התקף שיעול.

 

דגשים:

 

רוב הכלבים יחלימו לגמרי בתוך שלושה שבועות, למרות שהמצב יכול להימשך עד שישה שבועות בכלבים מבוגרים או כאלו הסובלים מבעיות רפואיות אחרות. עקב החשש מסיבוכים והידרדרות לדלקת ריאות, יש לעקוב יחד עם הוטרינר האם הכלב משתפר ומחלים כמצופה. במידה והכלב מפתח סימני נשימה מהירה, מפסיק לאכול או הופך לאדיש, פנו אלינו מיד מכיון שאלו עלולים להיות סימנים של מצבים חמורים יותר.

 

מומלץ לחסן כנגד המחלה, במיוחד כלבים שמיועדים להיכנס לפנסיון או כאלו המשתתפים בתערוכת כלבים.

ישנן שתי צורות של חיסון שעלת: אחד שמוזרק, ואחד שניתן בטיפטוף לאף.

 

חשוב להדגיש שעל אף שהחיסונים עשויים לעזור הם אינם מבטיחים הגנה מוחלטת מפני המחלה כי כאמור, לרוב מעורבים גם וירוסים (שחלקים נמצאים בחיסון המשושה שחובה לתת בכל שנה).

כלב שמחוסן בחיסון המשושה בנוסף לחיסון כנגד שעלת, לרוב לא יידבק במחלה אלא יפתח סימנים קלים בלבד.

 

 

בחזרה למידע שימושי כלבים

 

 

bottom of page